februari 2016 • Transfers
De 10 grootste transferflops in de Eredivisie
Wij hebben de tien grootste, recente mislukkingen in de Eredivisie op een rij gezet! Voornamelijk huurlingen deden het slecht, maar er is ook grof geld verspild aan flops.
10. Yaya Sanogo – Ajax
Sanogo maakte de verwachtingen nooit waar bij Arsenal en werd in juli 2015 verhuurd aan Ajax. In Amsterdam kon de Fransman geen potten breken. Vanwege blessureleed en het missen van wedstrijdritme kwam Sanogo tot slechts 82 minuten in zes officiële duels. In deze duels kwam de aanvaller niet tot scoren. Wel scoorde hij maar liefst drie keer in een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Qatarese Umm Salal SC. In de winterstop deed Ajax Sanogo weer van de hand.
9. Miralem Sulejmani – Ajax
Hoewel ‘Mickey’ het niet heel slecht deed bij Ajax, is hij zijn bizar hoge transfersom (17,9 miljoen!) verre van waard geweest. In zijn tweede seizoen speelde Sulejmani op de verkeerde positie en dat was duidelijk te merken. In het seizoen 2012/13 werd de Serviër afgedankt aan Jong Ajax. Daarna liet Sulejmani zich negatief uit over Ajax en trainer Frank de Boer. Daarnaast vertelde hij dat hij een nieuwe club had gevonden, wat uiteindelijk ook klopte. Sulejmani vertrok naar Benfica, om daar nooit van de grond te komen.
8. Niki Zimling – Ajax
De Deen werd gehaald als vervanger van de vertrokken Daley Blind, maar echt vervangen deed eerstgenoemde niet. ‘Cactus’ Zimling, zoals hij werd omschreven door de fans, kwam in totaal in negen wedstrijden in actie voor het eerste elftal. Daarnaast moest hij nog drie keer opdraven bij Jong Ajax. Zimling keerde aan het eind van het seizoen terug naar FSV Mainz.
7. Colin Kazim-Richards – Feyenoord
In augustus 2014 werd Kazim voor een jaar gehuurd door Feyenoord. Kazim’s eerste seizoen in Rotterdam was positief, met 11 doelpunten in 27 wedstrijden. Feyenoord lichtte de optie tot koop in april 2015 in en Kazim tekende een contract tot 2017. Helaas ging zijn tweede seizoen een stuk minder, met maar 1 doelpunt in 11 optredens. Daarnaast werd een journalist door Kazim bedreigd. De Turk werd geschorst en vertrok naar Celtic.
6. Khalid Boulahrouz – Feyenoord
Boulahrouz keerde terug op de Nederlandse velden met Feyenoord, maar dat liep helaas niet zoals hij had gepland. De verdediger tekende een contract voor een jaar, met een optie voor nog een jaar. In het seizoen 2014/15 speelde ‘De Kannibaal’ 12 wedstrijden. Zijn contract werd niet verlengd en zijn comeback was dus zonder succes. Na een halfjaar clubloos te zijn geweest, maakte Boulahrouz bekend zijn schoenen aan de wilgen te hangen.
5. Ryo Miyaichi – FC Twente
De Japanner maakte al op jonge leeftijd furore bij Arsenal. Daarna werd hij uitgeleend aan Feyenoord, Bolton Wanderers en Wigan Athletic. Vervolgens probeerde hij zijn carrière te redden bij FC Twente. Zijn komst werd met veel bombarie aangekondigd, maar Miyaichi werd een totale flop in Twente. Zijn eerste wedstrijden waren prima, maar daarna belandde de Japanner op een zijspoor. Na vijf basisplaatsen en drie invalbeurten verliet hij Twente. Arsenal was ook niet meer geïnteresseerd in de aanvaller en zijn contract werd ontbonden.
4. Isaac Cuenca – Ajax
Cuenca was een grote belofte bij Barça, maar door gebrek aan speeltijd werd hij verhuurd aan Ajax. De fans hadden hoge verwachtingen van de Spanjaard, maar mede door blessureleed kwam het er niet uit. De aanvaller kwam in totaal tot vier optredens voor de Amsterdammers. De vele knieblessures van Cuenca waren het grote probleem en dus was hij nooit echt topfit. De aanvaller vertrok weer naar Barcelona, maar was daar ook overbodig.
3. Andy van der Meyde – PSV
Na een periode in het buitenland keerde Van der Meyde terug op de Nederlandse velden. De ex-Ajacied ging bij rivaal PSV spelen, iets dat bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. Van der Meyde had last van een trainingsachterstand en daarnaast was hij ook veel geblesseerd. Hij speelde geen enkele officiële wedstrijd voor de Eindhovenaren en zijn contract werd ook niet verlengd. In februari 2011 stopte Van der Meyde met voetballen.
2. Rodney Sneijder – Ajax/FC Utrecht/Almere City
Rodney heeft natuurlijk zijn naam mee, maar het voetbaltalent kwam er nooit echt uit. Bij Ajax kwam hij nooit echt van de grond, dus werd hij in 2011 verhuurd aan FC Utrecht. In de Domstad leek de jongste Sneijder wat meer op zijn plaats, maar kwam hij niet verder dan 23 wedstrijden en drie doelpunten. In 2012 vertrok Rodney richting RKC Waalwijk. Zijn debuut was veelbelovend: twee goals tegen PSV. Helaas kwam hij niet verder dan deze twee goals en na twee jaar vertrok hij naar Almere City. Inmiddels is Sneijder clubloos en lijkt hij zich meer te richten op mode.
1. John Heitinga – Ajax
Nee, de terugkeer van ‘Johnny’ was niet erg succesvol. De godenzoon kwam terug naar de ArenA, om daar de verdediging te versterken en vooraal zijn ervaring leek gewenst. De verdediger maakte echter slechts drie keer zijn opwachting voor het eerste elftal en scoorde één keer. De Amsterdamse fans vonden de terugkeer van ‘hun’ John geweldig, maar Frank de Boer zette hem vaker naast het veld dan erop. Na een halfjaar bij Ajax vond Heitinga het goed geweest en hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen.