januari 2018 • Voetbalnieuws
De 7 grootste Eredivisie-flops van de eerste seizoenshelft
De balans opmaken in de winterstop is onvermijdelijk en dat pakt niet voor elke speler lekker uit. Van welke Eredivisie-voetballers verwachten we meer dan ze in de eerste seizoenshelft lieten zien? Wij hebben zeven faalhazen op een rijtje gezet.
7. Lars Veldwijk
Misschien is het niet eerlijk om veel te verwachten van FC Groningen-aanwinst Lars Veldwijk. Zijn blakende vorm in het shirt van PEC Zwolle heeft hij nooit meer hervonden. Toch stelt de spits met twee goals in de eerste seizoenshelft teleur (net als heel FC Groningen, trouwens) en komt vooral (negatief) in het nieuws als vriend van vlogster Monica Geuze. Het tweetal maakte vorige week bekend in blijde verwachting te zijn. Misschien dat dat hem vleugels geeft.
6. Alexander Büttner
Er mocht wel wat verwacht worden van Alexander Büttner, die in het buitenland bij gerenommeerde clubs speelde (Manchester United, Dinamo Moskou, Anderlecht). Toch leek de Achterhoeker het bij zijn rentree bij Vitesse wat te gemakkelijk op te nemen. Het kwam zelfs zo ver dat trainer Henk Fraser hem in het nieuwe jaar uit zijn selectie zette om ‘disciplinaire’ reden. De verdediger is niet fit genoeg, zo luidde de officiële reden.
5. Kevin Diks
Nog zo’n speler die indruk maakte bij Vitesse, maar wellicht wat te vroeg naar het buitenland verkaste. Feyenoord zag wel wat in de verdediger en huurde hem voor een jaar van Fiorentina. Het werd geen onverdeeld succes: de jongeling viel vooral op door domme fouten en verdween al snel naar de reservebank.
4. Luc Castaignos
De spits was ooit een groot Feyenoord-talent en had na een mislukt buitenlands avontuur een opleving bij FC Twente. Weer verkaste hij naar het buitenland en opnieuw werd dat geen succes. Vitesse pikte de Schiedammer op bij Sporting Lissabon, maar in 16 optredens wist de aanvaller het net maar eenmaal te vinden.
3. Cyriel Dessers
Dessers schoot NAC Breda hoogstpersoonlijk naar Eredivisie-promotie en werd opgepikt door FC Utrecht. Dat was een brug te ver voor de Belgische spits, zo kunnen we na één seizoenshelft wel stellen. Hoewel zes doelpunten in 14 wedstrijden niet eens zo’n slecht gemiddelde is, wordt er alweer gefluisterd over een terugkeer naar Breda.
2. Kasper Dolberg
Alles wat hij vorig seizoen aanraakte veranderde in goud, maar dit seizoen heeft Kasper Dolberg het een stuk moeilijker. De Deen lijkt overal nét iets te laat bij en is ongelukkig aan de bal. Zijn schamele doelpuntengemiddelde (drie goals, tot nu toe) deed Marcel Keizer ertoe besluiten hem te passeren voor routinier Klaas-Jan Huntelaar. Het is afwachten wat Erik ten Hag na de winterstop besluit.
1. Luuk de Jong
In zijn eerste twee jaar voor PSV passeerde De Jong met gemak de 20 doelpunten, maar die tijden liggen ver achter ons. De goalgetter bleef afgelopen seizoen op acht goals steken en komt ook na de eerste seizoenshelft maar op vier uit. Dat is veel te weinig voor een spits van PSV, vooral als je je bedenkt dat revelatie Lozano er als vleugelspeler 11 in heeft liggen.