Logo Voetbalblog
Hoe de legendarische Hans de Noteboom in FIFA terechtkwam
© EA Sports

juli 2017 • FIFA-tips

Hoe de legendarische Hans de Noteboom in FIFA terechtkwam

Jonkies kennen hem als scheidsrechter, FIFA-veteranen misschien nog als speler. Hans de Noteboom is één van de grote mysteries van FIFA, en wordt steevast opgevoerd als fictieve Nederlander. Maar hoe kwam dit kale fenomeen in het spel terecht?

Dat begon allemaal in 2002, met een fikse ruzie tussen EA Sports en de KNVB. Op aandringen van de broertjes De Boer en Edwin van der Sar eiste onze voetbalbond een zak geld, omdat de beeltenissen van Oranje-spelers onrechtmatig werden gebruikt. EA vond het gevraagde bedrag te hoog, waardoor we zeven jaar opgescheept zaten met een fake Nederlands elftal.

Oranje in FIFA 08

© fifaindex.com

Het leidde tot de geboorte van spelers als Bert Ronhaar, Flip Kuipers en Joep Maatje, maar ook de illustere Hans de Noteboom. Hans was geen kleine jongen, want hij kreeg een rating van 89 mee. Met die dikke score behoorde hij tot de beste spelers van FIFA 08. Zijn statistieken kwamen sterk overeen met de eigenschappen van Ruud van Nistelrooy.

Hans de Noteboom als speler

© fifaindex.com

Het conflict met de KNVB werd in FIFA 10 bijgelegd en vanaf dat moment werden alle Oranje-spelers toegevoegd aan de game. Het betekende ook het einde van De Noteboom’s spelerscarrière. Bij EA Sports waren ze kennelijk gesteld geraakt op hun fictieve aanvaller, want ze maakten een heus eerbetoon aan de kaalkop – mét glansrol voor Evert ten Napel!

Het afscheid viel EA kennelijk zwaar, want De Noteboom keerde in FIFA 11 weer terug… als scheidsrechter! Met ‘kaarten trekken’ en ‘overtredingen toelaten’ op gemiddeld is onze landgenoot streng, doch rechtvaardig.

Hoewel Hans nog altijd in het FIFA-scheidsrechterkorps zit, zul je hem door de vele arbiters in het spel niet heel vaak meer zien. Maar mocht je regelmatig potjes in de Eredivisie spelen, dan bestaat de kans dat je die dekselse De Noteboom nog wel eens tegenkomt.

Hans de Noteboom als scheids

© EA Sports

 

 

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog