Logo Voetbalblog
Column: ‘Zondebok’
De mannen van de KNVB © Pro Shots

september 2015 • Voetbalnieuws

Column: ‘Zondebok’

Ook nu hebben we te maken met een wat oudere ploeg die in de afgelopen jaren twee prima toernooien heeft afgewerkt. In 2010 was Oranje bijna wereldkampioen en in 2014 werd de ploeg zeer knap derde. Diezelfde ploeg stond het afgelopen jaar te schutteren tegen een zwak Tsjechië, IJsland en Turkije. En dan hebben we het nog niet over oefenpotjes tegen Italië en de Verenigde Staten. En net als veertien jaar geleden speelt er bij het Nederlands elftal een jong talent mee: Memphis Depay. (die we met zijn allen Memphis moeten noemen en tegenwoordig een hoed draagt)

In 2002 was het overigens ook veertien jaar geleden dat Oranje het EK van 1988 won. En volgend jaar, weer veertien jaar later, is de kans ook groot dat we afwezig zijn. En dat voor een land dat toch iets met Nummer 14 heeft.

Waar ging het afgelopen dagen mis? Was het het gebrek aan wedstrijdritme van Gregory van der Wiel die Oranje de mentale genadeklap gaf? Want de rechtsback van Paris Saint Germain kan dan wel voor de camera’s zeggen dat wedstrijdritme geen geschreven regel voor uitverkiezing voor oranje is, maar handig is het wel. Een speler in topvorm met elke week minstens een wedstrijd op niveau in de benen, maakt zo’n overtreding tegen IJsland niet.

Kun je dat Van der Wiel kwalijk nemen? Natuurlijk niet. Hij wordt ook alleen maar opgesteld door bondscoach Danny Blind. Is hij dan de schuldige?
Ja en nee. Natuurlijk kwamen zijn beslissingen wat vreemd en onzeker over en ging hij met het verdedigersprobleem niet om als een doorgewinterde toptrainer, maar kun je iemand zijn onvermogen kwalijk nemen?
Danny Blind was als voetballer in zijn latere jaren de onbetwiste leider van een heel succesvol Ajax dat midden jaren ’90 alle prijzen won die er te winnen waren. Na zijn loopbaan werd Blind zoekende. Directeur spelerszaken bij Ajax, toch maar trainer, een Johan Cruijffschaal met Ajax, niet succesvol, een jaartje technisch directeur bij Sparta en assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal onder Van Gaal en Hiddink.

Niet echt een trainersloopbaan om je vingers bij af te likken. En dat wisten ze in Zeist ook toen bekend werd dat Danny Blind bondscoach ging worden. Kun je dat Danny Blind kwalijk nemen? Wellicht.

Wie je het zeker kwalijk kan nemen is de eindverantwoordelijke bij de KNVB. Deze eindverantwoordelijke is niet alleen degene die Blind heeft aangesteld, maar had misschien ook eerder bij vorige bondscoaches moeten aandringen op het doorselecteren van jong talent zodat de oudere generatie, toch ietwat verzadigd, nu langzaamaan kon worden vervangen door jonge en (inmiddels) ervaren internationals.

Bert van Oostveen is de baas in de bossen van Zeist. De man doet waarschijnlijk heel veel goed, maar of hij ook verstand van voetbal heeft? Nu is dat niet noodzakelijk als directeur, maar verzamel dan mensen om je heen die je adviseren, mensen met tientallen interlands en internationale prijzen achter hun naam. Ook dat deed Van Oostveen niet en daarmee heeft hij zijn brevet van onvermogen afgegeven.

Danny van der Linden

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog