Logo Voetbalblog
De beste Nederlandse voetballers aller tijden
historisch beeld

januari 2022 • Voetbalnieuws

De beste Nederlandse voetballers aller tijden

Het Nederlands elftal heeft dan misschien slechts een keer het EK gewonnen en is nooit wereldkampioen geweest, maar toch staat Nederland bekend als een echt voetballand. Daarom maken we in dit artikel onze top 5 van de beste Nederlandse voetballers allertijden. Deze spelers zijn niet alleen populair bij het kijken op het scherm, ze zijn ook extreem populaire keuzes voor online voetbalweddenschappen. Laten we beginnen!

5. Donyell Malen

Donyell Malen werd geboren in 1999 in Wieringen en speelt momenteel voor Borussia Dortmund. Tijdens zijn vroege carrière speelde hij voor Ajax en Arsenal, waar hij zeer succesvol was. Vervolgens werd hij in augustus 2017 overgebracht naar PSV Eindhoven. Op 24 november scoorde Malen een brace in Jong PSV’s 6-0 dreun van Telstar. Hij scoorde opnieuw in de 3-0 overwinning van PSV II op FC Oss op 27 november en werd op 29 januari 2018 bekroond met de Bronzen Stier omdat hij het beste talent was voor de tweede periode van de Jupiler League 2017-18. Op 14 september 2019 werd Malen scoorde alle 5 doelpunten voor PSV toen ze Vitesse afranselen, wat bewijst dat hij een uitzonderlijke voetballer is en een populaire keuze bij het wedden.

4. Ruud Gullit

Ruud Gullit speelde op grote verscheidenheid aan posities gedurende zijn carrière. Hij speelde met name voor AC Milan, waar hij samen met landgenoten Marco van Basten en Frank Rijkaard jarenlang deel uitmaakte van het ‘gouden trio’. Een ander hoogtepunt uit zijn carrière was natuurlijk het EK 1988, toen hij aanvoerder van het Nederlands elftal was.

Ook werd Gullit twee keer uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het jaar, en een keer tot Europees voetballer van het jaar. Nadat hij zijn carrière als profvoetballer in 1998 aan de wilgen hing, werkte hij als trainer, onder andere voor Newcastle United, Chelsea, Feyenoord, Los Angeles Galaxy, het Nederlands elftal onder 21 en Terek Grozny.

3. Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp is misschien wel het meest bekend van zijn dubieuze bijnaam, ‘The Non-Flying Dutchman’, die hij kreeg vanwege zijn vliegangst. Van die angst was op het veld echter weinig te merken. Hij begon zijn carrière in 1990 bij Ajax, en bemachtigde al snel een plaats op het EK van 1992. In 1996 had hij zich wel bewezen, en op het WK van 1998 was Nederland gekwalificeerd voor de halve finales, voor de derde keer in de geschiedenis. Een van zijn meest memorabele goals was tegen Argentinië, in de halve finale.

In tegenstelling tot andere voetballers op deze lijst was Bergkamp nooit Wereldvoetballer van het jaar. Wat Bergkamp onderscheidde was vooral zijn techniek. Dit talent leverde hem een andere bijnaam op, simpelweg ‘God’.

2. Marco van Basten

Marco van Basten is zonder twijfel een van de meest getalenteerde voetballers die Nederland ooit gekend heeft. Hij maakte zijn debuut in 1983 bij Ajax. Hoewel van Basten al geregeld voor het Nederlands elftal had gespeeld maakte hij zich pas echt onvervangbaar tijdens het EK van 1988, toen hij tijdens de eerste wedstrijd zorgde voor een overwinning van 3-1 tegen Engeland.

Zijn carrière kwam helaas vroegtijdig ten einde: op 17 augustus 1995 nam hij na meerdere blessures afscheid van het profvoetbal. Een voetballer die ondanks zijn korte carrière toch een van de beste was die ons land ooit gekend heeft, met maar liefst 277 goals op zijn naam.

1. Johan Cruijff

Onze nummer 1 is natuurlijk niemand minder dan Johan Cruijff. Cruijff maakte zijn debuut in 1966 bij Ajax. In de jaren 60 maakte hij sporadisch deel uit van het Nederlands elftal, dit was deels te wijten aan het feit dat hij tijdens zijn tweede wedstrijd als eerste Nederlander ooit een rode kaart kreeg.

Maar in de jaren 70 speelde hij vaker voor het nationale elftal en tijdens het WK van 1974 was hij aanvoerder. Hij nam in 1977 op 30-jarige leeftijd afscheid van het nationale elftal, en vervolgde zijn carrière als trainer. Cruijffs aanvallende manier van voetballen werd niet alleen leidend voor het eerste elftal, maar ook voor het jeugdvoetbal.

Tot slot een paar eervolle vermeldingen: Robin van Persie, Arjen Robben, Clarence Seedorf, Ruud van Nistelrooy, Johan Neeskens, Patrick Kluivert, Edwin Van der Sar en Edgar Davids.

We kunnen dus zeggen dat Nederland veel voetballegendes heeft voortgebracht, van de revolutionaire Johan Cruijff tot de technisch bekwame Dennis Bergkamp tot het gouden trio van AC Milan. Wie is jouw favoriet?

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog