Logo Voetbalblog
Dit zijn de 11 duurste Nederlandse voetballers ooit
© Pro Shots

februari 2023 • Voetbalnieuws

Dit zijn de 11 duurste Nederlandse voetballers ooit

Het Nederlands voetbal zit al enkele jaren in de lift, en de Nederlandse spelers staan er weer positief op in de topcompetities. Maar liefst negen spelers van de elf duurste Nederlandse voetballers ooit komen uit de huidige generatie!

De top 11 in het kort:

Memphis Depay – 34 miljoen euro

In de zomer van 2015 verkocht PSV Memphis Depay voor maar liefst 34 miljoen euro aan Manchester United. De buitenspeler had net een topseizoen achter de rug, waarin hij met 22 goals topscorer van de Eredivisie was geworden en ook nog 5 assists gaf. In Manchester kwam hij niet uit de verf, maar via Olympique Lyon kwam hij alsnog bij FC Barcelona terecht.

Memphis behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Arjen Robben – 35 miljoen euro

Eén van de twee spelers uit deze lijst die inmiddels zijn voetbalschoenen aan de wilgen heeft gehangen. Arjen Robben vertrok ooit al voor een kleine 20 miljoen euro van PSV naar Chelsea, maar nadat hij het ook in Engeland liet zien, pikte Real Madrid hem vervolgens op voor 35 miljoen euro. Zijn hoogtijddagen kende hij echter bij Bayern München, dat 25 miljoen voor hem betaalde.

Arjen Robben behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Jasper Cillessen – 35 miljoen euro

Bij deze transfer is mooi te zien hoe de transferbedragen door de jaren heen flink uit de hand zijn gelopen. Arjen Robben en Jasper Cillessen, daar zit toch wel enig kwaliteitsverschil in. Toch werd voor beide heren 35 miljoen euro uitgetrokken. Valencia had in de zomer van 2019 maar liefst 35 miljoen euro over voor de reservedoelman van FC Barcelona. Cillessen kon de verwachtingen in Valencia nooit waarmaken.

Jasper Cillessen behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Sven Botman – 37 miljoen euro

Sven Botman is afkomstig uit de jeugd van Ajax, maar een officiële wedstrijd in het eerste speelde hij nooit. De Amsterdammers verhuurden hem een jaar aan sc Heerenveen, waar hij een uitstekende indruk achterliet. Zelfs zo uitstekend, dat LOSC Lille 8 miljoen voor hem op tafel legde. Lekker verdiend voor een wisselspeler, zo dacht Ajax. Toch stond het raar te kijken toen hij twee jaar later voor 37 miljoen euro naar Newcastle United vertrok.

Sven Botman behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Donny van de Beek – 39 miljoen euro

Meerdere transferwindows op rij stond Donny van de Beek in de grote belangstelling van Real Madrid. Bedragen van meer dan 50 miljoen euro gingen de ronde, maar de club hapte nooit echt toe. Uiteindelijk ging Manchester United in 2020 met Van de Beek aan de haal. De 39 miljoen die de topclub op tafel legde, bleek echter een mislukte investering.

Donny van de Beek behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Marc Overmars – 40 miljoen euro

Marc Overmars is de duurste niet meer actieve Nederlandse voetballer in de historie. De buitenspeler werd in 2000 voor 100 miljoen gulden overgenomen door FC Barcelona van Arsenal, samen met de Fransman Emmanuel Petit. Volgens de spelers zou Overmars voor omgerekend 40 miljoen euro zijn verkocht.

Marc Overmars behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Cody Gakpo – 42 miljoen euro

De meest recente transfer uit deze lijst staat op naam van Cody Gakpo. De buitenspeler verliet PSV in de winter van 2023 voor een bedrag van 42 miljoen euro. In zijn laatste halve seizoen in Eindhoven was Gakpo goed voor negen goals en twaalf assists in veertien wedstrijden. Na ook nog eens een sterk WK met Nederland, waarin hij drie keer scoorde, besloot Liverpool toe te happen.

Cody Gakpo staat in de top duurste voetballer aller tijden
 © Pro Shots

Nathan Aké – 45 miljoen euro

Opmerkelijk genoeg staan er drie verdedigers in de top vier van duurste Nederlandse voetballers ooit. Nathan Aké speelde in de jeugd van ADO en Feyenoord, maar was nooit actief op de Nederlandse velden. Daarmee is hij de enige uit deze lijst. Aké brak door in Engeland en werd halverwege 2020 door Manchester City voor 45 miljoen euro overgenomen van Bournemouth.

Nathan Aké behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Matthijs de Ligt – 75 miljoen euro

Matthijs de Ligt opent de top drie met een bedrag van 75 miljoen euro. Hij werd in 2019 voor een gigantisch bedrag door Juventus opgepikt bij Ajax. Eigenlijk zou De Ligt twee keer in deze lijst thuishoren, want drie jaar later werd wederom een monsterbedrag voor hem op tafel gelegd. Bayern München nam hem namelijk over van Juve voor 67 miljoen euro.

Matthijs de Ligt behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Frenkie de Jong – 75 miljoen euro

Net als Matthijs de Ligt maakte ook Frenkie de Jong zijn droomtransfer na het succesvolle Champions League-jaar van Ajax, waarin het de halve finale haalde. De Jong wist al in de loop van 2019 dat hij Ajax zou gaan verlaten voor FC Barcelona. De Catalaanse club legde 75 miljoen euro voor hem op tafel, wat later door bonussen nog flink is opgelopen.

Frenkie de Jong behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Virgil van Dijk – 85 miljoen euro

De duurste Nederlander uit de geschiedenis is Virgil van Dijk. Na een uitstekende periode bij Southampton, was Liverpool overtuigd en telde het 85 miljoen euro neer voor Virgil van Dijk. Daarmee werd hij niet alleen de duurste Nederlander ooit, maar ook de duurste verdediger ooit. Die primeur is hij inmiddels kwijt aan Harry Maguire die 87 miljoen euro heeft gekost.

Virgil van Dijk behoort tot duurste Nederlandse voetballers aller tijden
 © Pro Shots

Gegevens afkomstig van Transfermarkt en Voetbal International.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog