Logo Voetbalblog
Eredivisie preview: de strijd om het kampioenschap

augustus 2019 • Voetbalnieuws

Eredivisie preview: de strijd om het kampioenschap

De start van de Eredivisie staat voor de deur. Een goede reden voor Voetbalblog om eens te kijken hoe de verhoudingen liggen in de strijd om de landstitel. 

Vorig seizoen

De titelstrijd zal naar verwachting net als vorig seizoen een strijd worden tussen Ajax en PSV. Vorig seizoen trok Ajax net aan het langste eind. De Ajacieden maakten een fantastisch seizoen door. De Amsterdammers wonnen de dubbel en bereikten verrassend de halve finale van de Champions League. Dit had echter zomaar anders kunnen lopen. Het verschil met PSV was namelijk niet zo groot als het successeizoen doet vermoeden. 

De Eindhovenaren hadden Ajax in de Johan Cruijff Arena namelijk op de knieën. PSV stond met nog zeven wedstrijden te spelen en een voorsprong van vijf punten op een 1-1 stand en met een man meer op het veld. PSV kreeg enkele grote kansen via ondermeer Bergwijn, maar verzuimde de wedstrijd en dus ook de strijd om het kampioenschap te beslissen. Ajax won de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 door doelpunten van Tadic en Neres. Hetgeen een voorbode was voor de latere landstitel.

Actief op de transfermarkt

Beide clubs waren in de afgelopen maanden zeer actief op de transfermarkt. De Amsterdammers zagen na het succes seizoen tot op heden nog maar twee basiskrachten vertrekken. Aanvoerder Matthijs de Ligt vertrok voor 75 miljoen naar Juventus en Frenkie de Jong zag eerder dit jaar zijn droom uitkomen. Hij voetbalt volgend jaar voor Barcelona. Met zijn transfer was zo’n 75 miljoen euro gemoeid. 

Door deze transfers en de inkomsten van de Champions League had Ajax over financiële middelen niet te klagen. Door de dikke portemonnee kon de landskampioen inspelen op het vertrek van beide toptalenten. Zo werden er miljoenen uitgegeven voor Edson Alvarez, Quincy Promes, Razvan Marin en Lisandro Martinez. 

PSV moet het volgend seizoen doen zonder Angelino, Schwaab en Luuk de Jong. Angelino keert na één jaar terug bij Manchester City, die gebruik maakte van de terugkoopclausule die ze bedongen hadden. De Eindhovenaren ontvangen 12,5 miljoen euro voor de Spaanse linksback. Topscorer Luuk de Jong vertrok in juli voor 12,5 miljoen euro naar Sevilla, terwijl Schwaab transfervrij vertrok. 

Ook PSV wist zich te versterken voor het komen seizoen. De nummer twee van vorig jaar haalde ondermeer Timo Baumgart, Bruma, Olivier Boscagli en Toni Lato naar Eindhoven. Ook werd oude bekende Ibrahim Afellay transfervrij aan de selectie toegevoegd. 

Is de eerste klap een daalder waard?

Het eerste tikje in het nieuwe seizoen werd uitgedeeld door Ajax. De Amsterdammers wonnen in eigen stadion op overtuigende wijze de Johan Cruijff schaal door PSV met 2-0 te verslaan. 

Ook in de Champions League maakte de Eindhovenaren geen al te beste indruk. PSV werd namelijk uitgeschakeld in de voorronde van het miljoenenbal door Basel, en zal zich de komende weken moeten zien te kwalificeren voor de Europa League. De Eindhovenaren zullen zich derhalve snel moeten herpakken.

De grootste angst zit bij Ajax vooral in de belangstelling van enkele steunpilaren. Zo staan spelers als David Neres, Hakim Ziyech en Donny van de Beek nog altijd in belangstelling van verschillende topclubs. Vertrekken deze spelers, dan zal dit een flinke aderlating zijn en moet nog maar gezien worden of er gelijkwaardige vervangers kunnen worden aangetrokken. De supporters van de Amsterdammers zullen met smacht wachten op het sluiten van de transfermarkt op 2 september.

Ook bij PSV heerst er nog altijd onduidelijkheid over het aanblijven van Lozano en Bergwijn. Beide buitenspelers staan in belangstelling van respectievelijk Napoli en Sevilla. Na het mislopen van de Champions League is de kans op een vertrek van de smaakmakers toegenomen.

Conclusie

Het is nog vroeg in het seizoen om conclusies te trekken, maar waar PSV al enkele tikjes te verwerken heeft gehad, maakt Ajax een stabiele indruk. Bovendien zijn de Amsterdammers het gezien de beschikbare financiële middelen bijna verplicht dit jaar wederom het kampioenschap binnen te halen. Veel zal ook afhangen van hoe beide selecties er na het sluiten van de transferdeadline uitzien.

Ajax start de competitie zaterdagavond met de altijd lastige uitwedstrijd in de Gelredome tegen Vitesse. PSV gaat op diezelfde avond op bezoek bij het vorig seizoen gepromoveerde FC Twente.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog