Logo Voetbalblog
Het uiterlijk van voetballers, je zou er een boek over kunnen schrijven

maart 2022 • Voetbalnieuws

Het uiterlijk van voetballers, je zou er een boek over kunnen schrijven

Het voetbalboek is booming. De Nederlandse koning van het goed verkopende genre heet Michel van Egmond. Het frappante is dat het in die boeken zelden over voetbal gaat. Diepgaande analyses en wedstrijdverslagen worden verruild voor onhandige karaktertrekken, maffe situaties of meeslepende levensverhalen. Ook over het uiterlijk van de modebewuste voetballer zou je intussen een vuistdik boek kunnen schrijven.

Voetbal is entertainment
Het knotje van Zlatan, het kapsel van Ronaldo, maar ook de dreadlocks van Ruud Gullit en de bakkebaarden van het Oranje van de jaren ’70, het lijken elementen waar spelers kracht uit putten. Voordat ze zich überhaupt in de spelerstunnel vertonen, staan sommigen een kwartier voor de spiegel, alsof ze straks een concert gaan geven. Voetbal is entertainment en wie een kaartje koopt voor een kraker in de Premier League, wil dat het haar van Virgil er in het echt net zo uitziet als op televisie: strak bijeengebonden. Die tickets koop je trouwens handig en snel via Global-Tickets), waar ook veel andere evenementen te vinden zijn: Formule 1, concerten, festivals en nog veel meer.

Tot in de puntjes verzorgd
Sommige spelers laten vooral hun voeten spreken: de kapsels van bijvoorbeeld Steven Berghuis en Frenkie de Jong zijn even tijdloos als onopvallend. Nee, dan Lasse Schöne, die in de mini-documentaire De Terugkeer van Lasse Schöne op ESPN liet weten een carrière in de mode te ambiëren, net als Demy de Zeeuw. Het haar van de Deense stilist is lang geweest of platinablond, zijn tattoos talrijk en de baard net als zijn traptechniek tot in de puntjes verzorgd. En sinds voetbalkicksen niet meer louter in het zwart verkrijgbaar zijn, zien we aan de voeten alle kleuren van de regenboog.

Commentaar op de hoed van Memphis
Toen Memphis Depay zich ooit met een hoed in Noordwijk meldde, was het commentaar niet van de lucht. Analisten, wier voetbaljeugd in de tijd van bakkebaarden en matjes ligt, spraken er schande van. Terwijl wie een hoed opzet, daar natuurlijk niemand kwaad mee doet. Dat mensen zich kunnen opwinden om een hoed, maakt dat spelers vaker en meer over hun uiterlijk nadenken. Ze weten dat het veelvuldig besproken wordt als ze in de rust hun haar kammen (Ronaldo), tegen alle trends in hun shirt in hun broek dragen (Nicolás Tagliafico), of hun sokken tot boven de knieën ophijsen. “Nog even en ze gaan jarretels dragen”, aldus Johan Derksen.

Het klassieke matje
Het is allerminst een verschijnsel van deze eeuw, alleen hadden we voorheen geen sociale media. Wie weet wat er in 1988 allemaal getwitterd zou worden over de vele snorren waarmee Oranje het EK op zijn naam zette? Laat staan het nog altijd door cultheld Nathan Rutjes gedragen voetbalkapsel uit de jaren ’70 en ’80: het klassieke matje. En tik de naam Carlos Valderrama eens in: dat was nog eens een verschijning! Zoals gezegd zou je er een boek over vol kunnen schrijven, maar het is hoe dan ook logisch en begrijpelijk dat de sterren erover nadenken hoe ze wekelijks het grote podium betreden.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog