Logo Voetbalblog
Hoe werken quoteringen bij voetbalweddenschappen?
© Pro Shots

november 2021 • Voetbalnieuws

Hoe werken quoteringen bij voetbalweddenschappen?

Odds, quoteringen en noteringen: allerlei termen met dezelfde betekenis. Dit zijn de getallen die je altijd achter een weddenschap ziet staan wanneer je wil gaan sportwedden. Deze cijfers verklappen eigenlijk al veel over de weddenschap: het geeft weer hoe hoog het risico zal zijn en hoe groot de kans op winst is. Wil jij weten hoe de vork in de steel steekt bij quoteringen bij voetbalweddenschappen? Je leest er hieronder alles over. 

Lage en hoge quoteringen

Bij de ene wedstrijd staat er een bijvoorbeeld een ‘2.35’ achter de voetbalclub, terwijl de andere voetbalclub een ‘11’ achter zijn naam heeft staan. Deze getallen zijn de quoteringen. Vaak hebben de voetbalclubs met een lage quotering meer kans om te winnen. Wanneer jij bijvoorbeeld inzet op Ajax met een quotering van 2.35 en je wint deze, dan wordt jouw inzet met 2.35 verdubbeld. De tegenstander, bijvoorbeeld FC Twente, heeft een quotering van 11. De kans dat FC Twente wint van Ajax is nou eenmaal wat kleiner. Wanneer jij inzet op FC Twente en deze voetbalclub wint van Ajax, dan wordt jouw inzet elf keer verdubbeld. Je neemt in dit geval wel veel meer risico. De quoteringen verklappen dus eigenlijk hoe hoog of hoe laag het risico kan zijn. 

Verschillende quoteringen

Het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat de quoteringen behoorlijk kunnen verschillen. En hiermee bedoelen we niet alleen per voetbalclub, maar ook in de getallen. De ene quotering heeft een aantal decimalen achter de komma, terwijl je bij een voetbalwedstrijd in het Verenigd Koninkrijk ziet dat ze werken met fractionele quoteringen. Deze worden geschreven als bijvoorbeeld 4/2. Bij een inzet van vier euro maak je twee euro winst. In Amerika werken ze ook met andere quoteringen. Zij doen dit met negatieve en positieve quoteringen. Een voorbeeld hiervan is -100 of +100. 

Een voorspelling van de bookmaker

De quoteringen zijn eigenlijk voorspellingen van de bookmaker. De bookmaker verdiept zich in de statistieken van de voetbalclubs, houdt het nieuws in de gaten en de data wordt nauwkeurig geanalyseerd. Vooral de resultaten van de voetbalclub zijn belangrijk: op welke plek staan ze ten opzichte van andere clubs, hoe groot is de kans dat een speler een blessure oploopt en hoe heeft de club gepresteerd tijdens vorige wedstrijden? Op basis hiervan komen de quoteringen tot stand. Ook jij kunt dit doen: voordat je gaat wedden is het belangrijk om je goed te verdiepen. Volg het voetbalnieuws op de voet en bekijk de laatste statistieken van beide clubs. Zo kun je beter een voorspelling maken wat de voetbalclub verwacht te presteren. Je hoeft niet per se de voorspellingen van de bookmaker op te volgen. Met jouw verkregen informatie kun je zelfs de bookmaker te slim af zijn.

Aangepaste quoteringen

Toch is dat iets moeilijker gezegd dan gedaan. Wanneer de quoteringen bekend zijn kun jij alvast jouw wed uitbrengen. Wel kunnen de bookmakers hun quoteringen nog aanpassen, en dat maakt het zo spannend. Er kan namelijk nog van alles gebeuren in de tussentijd. Jij kunt jouw inzet daarna niet meer veranderen. Je zit dus vast aan een bepaalde quotering. Eigenlijk verandert er voor jou niets, maar wel voor de spelers die na jou komen. Voor hen kan de quotering ineens een stuk hoger of lager zijn.

De juiste keuze

We snappen dat je een voetbalwedstrijd een stuk spannender kunt maken met een weddenschap. Wel is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Dit ligt natuurlijk volledig in jouw handen. Misschien heb jij er het volle vertrouwen in dat een voetbalclub met een hoge quotering gaat winnen. Wel is het aan te raden om vooraf een bepaald budget met jezelf af te spreken en zet nooit hoger in dan dat.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog