Logo Voetbalblog
Hij is een PSV-held, maar ook omstreden homohater: “Het is een ziekte”
© Pro Shots

november 2017 • Voetbalnieuws

Hij is een PSV-held, maar ook omstreden homohater: “Het is een ziekte”

Wie gevraagd wordt naar legendarische PSV-spitsen roept misschien Romario of Ruud van Nistelrooy – en de enkele grapjas Danny Koevermans. Maar ook Mateja Kezman hoort in het lijstje thuis.

De Serviër werd begin 2000 opgepikt van Partizan Belgrado als de opvolger van Van Nistelrooy, die net voor 67 miljoen euro naar Manchester United was verkast.

En Kezman deed in zijn PSV-jaren goed zijn best ‘Van the Man’ te doen vergeten in Eindhoven. Sterker nog: hij overtrof zijn voorganger. In vier seizoenen werd hij driemaal topscorer, waarmee hij gedeeld vijfde staat in de all-time topscorerslijst van de Eredivisie.

Eindhoven had een nieuwe held: Kezman scoorde zóveel dat er bij elke goal van de PSV’er Batman-muziek werd gedraaid – Batman was de bijnaam van de spits.

Zijn 105(!) PSV-doelpunten leverden hem uiteindelijk een mooie transfer naar de Premier League op: samen met Arjen Robben werd hij in 2004 verkocht aan Chelsea.

Maar zoals zoveel spitsen die uit de Eredivisie naar een topcompetitie verhuizen, ging het ook Kezman in het buitenland niet voor de wind. Bij Chelsea kreeg hij weinig speeltijd en scoorde slechts vier keer. Daarna maakte de aanvaller vele omzwervingen door Europa, maar kon bij clubs als Atletico Madrid, Fenerbahce en PSG nooit zijn stempel drukken.

Kezman koos er in 2011 voor te gaan cashen in China, om in datzelfde jaar zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.

Maar twee jaar nadat hij gestopt was haalde Kezman opnieuw de voorpagina’s van de sportkaternen. De reden was niet fraai: Kezman trok in een Servische krant flink van leer tegen de Nederlandse homocultuur.

Aanleiding was het initiatief van de KNVB om met een eigen boet deel te nemen aan de Canal Parade. Onder andere Louis van Gaal stond te hossen op die boot, tot grote walging van Kezman.

“Ik zal hem niet persoonlijk opbellen om hem dat te zeggen, maar ik heb er problemen mee dat hij zoiets doet. Homoseksualiteit is een ziekte die niet gepromoot moet worden”, was de oud-PSV’er keihard. “De Nederlanders staan steeds verder van god af en komen dichterbij een spirituele instorting.”

Dat hij er dergelijke meningen op nahoudt is misschien niet zo verrassend, want Kezman is streng christelijk. Als de spits bij een goal zijn shirt uitdeed, was daaronder vaak een afbeelding van Jezus Christus te zien. PSV was het in ieder geval snel vergeten, want Kezman was in mei nog te gast bij bij PSV – Ajax.

Wat de 38-jarige Kezman tegenwoordig uitspookt? Hij is voetbalmakelaar in Servië en vermaakt zijn Instagram-volgers met de ene na de andere mooiboy-foto. Inclusief piepjong vriendinnetje, uiteraard.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog