Logo Voetbalblog
Transferdeadline voorbij. De balans van Feyenoord.
© Pro Shots

september 2015 • Voetbalnieuws

Transferdeadline voorbij. De balans van Feyenoord.

De club uit Rotterdam-Zuid was onder leiding van Martin van Geel flink actief op de transfermarkt. De technisch directeur kon ook haast niet anders na het desastreus verlopen vorig seizoen waarin de Rotterdammers naast Europees voetbal grepen.

Doordat al vroeg in de zomer bekend werd dat Jordy Clasie zou vertrekken voor zo’n 15 miljoen euro naar Southampton kon Van Geel met het binnengekomen geld gaan ‘shoppen’.

Als vervanger van Clasie werd de stijlvolle middenvelder Marko Vejinovic overgenomen van Vitesse maar de grootste aandacht ging natuurlijk uit naar de terugkeer van Dirk Kuyt die transfervrij overkwam van Fenerbahce.

Het gebrek aan scorend vermogen brak de Rotterdammers vorig seizoen op dus werd naast Kuyt ook nog Michiel Kramer van ADO en Eljero Elia (op voorspraak van voetbalblog.nl ;-)) van Werder Bremen overgenomen. Colin Kazim Richards die vorig seizoen al werd gehuurd van Bursaspor werd ook transfervrij binnen gehaald terwijl keeper Warner Hahn terugkeerde na een verhuurperiode bij PEC Zwolle.

Naast de aanvallende versterkingen haalde Feyenoord ook 2 ervaren verdedigers in huis. Jan-Arie van der Heijden van Vitesse en bronzen schoen winnaar Eric Botteghin van FC Groningen maakten allebei de overgang naar De Kuip. De talentvolle jeugdinternational Simon Gustafsson van BK Häcken zal ook dit seizoen te bewonderen zijn in Rotterdam.

Hoewel het er dus op lijkt dat Feyenoord afstapt van het principe “Eigen jeugd eerst” blijkt dat in de praktijk toch niet helemaal te kloppen. Naast vaste krachten als Sven van Beek, Terence Kongolo en Rick Karsdorp heeft de nieuwe coach Giovanni van Bronckhorst ook Jari Schuurman (middenveld), Bart Nieuwkoop (middenveld), Stef Gronsveld (verdediging) en Kamil Miazek (keeper) aan de selectie toegevoegd. Allemaal spelers die rechtstreeks uit de succesvolle jeugdopleiding komen.

Door alle aankopen en aanvullingen vanuit de eigen jeugd moest Martin van Geel noodgedwongen schoon schip maken. De selectie was te groot dus er moest afscheid genomen worden van een aantal spelers. Mitchell Tevrede die door alle  aanvallende  versterkingen op een zijspoor belandde ging naar Heerenveen. Erwin Mulder die vorig seizoen zijn basisplaats aan Kenneth Vermeer verloor vertrok ook richting de  Friese club.

Jean Paul Boëtius die zijn contract niet wilde verlengen vertrok naar het Zwitserse FC Basel en ook Elvis Manu, vorig jaar nog de held die Feyenoord de Europa League in schoot vertrekt uit Rotterdam. De grillige aanvaller is met ingang van komend seizoen speler van Brighton Hove and Albion.

Feyenoord nam ook nog afscheid van Joey Sleegers (NEC), Lucas Woudenberg (NEC) en Wessel Dammers (SC Cambuur).

De ploeg van Van Bronckhorst lijkt te bestaan uit een ideale mix van jeugdig talent, midden 20-ers en ervaren krachten. De coach zelf is daarentegen nog erg onervaren. Op papier lijken de Rotterdammers in ieder geval een titelkandidaat en met 9 punten uit de eerste 3 wedstrijden leek dat ook daadwerkelijk zo te zijn. De nederlaag van afgelopen weekend tegen PSV zette de ploeg weer even met beide benen op de grond. Het seizoen is echter nog lang en er kan nog van alles gebeuren.

 

 

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog