Logo Voetbalblog
Verwachtingen voor het eredivisieseizoen 2020/21
© Pro Shots

september 2020 • Voetbalnieuws

Verwachtingen voor het eredivisieseizoen 2020/21

Op 12 september 2020 werd een nieuw eredivisieseizoen afgetrapt. Nu we nog aan het prille begin staan, is dit een mooi moment om alvast uit te kijken naar de verwachtingen voor het verdere verloop van het seizoen 2020/21.

© Unsplash

Kampioenschap

Het kan wel lang spannend blijven, want alle topwedstrijden staan in de tweede helft van het seizoen op de planning. Januari wordt een ‘topper- en klassiekermaand’, met maar liefst zes onderlinge duels tussen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ.

© Unsplash

Ajax wederom de favoriet

Van deze vier clubs is Ajax de gedoodverfde favoriet. Ook vorig seizoen werd vooraf hoog ingezet op een titel voor de Amsterdamse club. Ajax sloot het afgelopen seizoen uiteindelijk af op de eerste plaats. Daarnaast hebben de Amsterdammers het meeste geld en de beste én breedste selectie. Ook internationaal gesproken is Ajax het meest succesvolle Nederlandse team. Met winstkansen van 67,00 op platforms voor voetbalweddenschappen is Ajax bijvoorbeeld het meest veelbelovende Nederlandse team in de Champions League van dit seizoen.

Toch ligt de titelstrijd nog redelijk open, want er vertrok een aantal belangrijke spelers: Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Joël Veltman. En hoewel er nieuwe aanwinsten werden binnengehaald en er beloftevolle nieuwe spelers in de selectie zitten, is het altijd maar de vraag hoe zo’n team samensmelt.

Ook AZ, Feyenoord en PSV kanshebbers

AZ is misschien nog wel de meest opvallende naam van de vier, maar misstaat zeker niet in het rijtje. Het team van de Alkmaarse club heeft namelijk nog steeds dezelfde talenten (Calvin Stengs en Myron Boadu) als vorig jaar en eindigde toen op de tweede plek – met hetzelfde puntenaantal als Ajax. Als de topspelers niet onverhoopt in de winterstop ergens anders onderdak vinden, kan AZ zeker een gooi naar de titel doen. Ook een kampioenschap voor Feyenoord zou niet uit de lucht komen vallen. De stadionclub heeft namelijk een prima elftal, met onder andere spelers als Leroy Fer en Steven Berghuis. Sinds Dick Advocaat aan het roer staat zijn de prestaties bovendien onverminderd goed. Onder leiding van Advocaat werden vorig seizoen veertien wedstrijden gespeeld, waarvan het team er elf won en drie gelijkspeelde.

En dan is er nog PSV. Of de Eindhovenaren met deze selectie succes gaan boeken laat zich dit jaar lastig voorspellen, maar het kan zomaar in het voordeel van de club eindigen. De vraag is vooral of de nieuwe trainer Roger Smidt het team meteen goed kan laten draaien.

De subtop en middenmoot

In de subtop belooft het spannend te worden. FC Utrecht heeft in ieder geval serieuze plannen om het de top moeilijk te maken. En hoewel ze zich waarschijnlijk geen illusies hoeven te maken om in de top vier te eindigen, hebben ze zonder meer een aardig elftal. De Utrechters versterkten zich onder andere met Eljero Elia, die gelokt werd door de ambities van de club. Een ander team die een ervaren speler vastlegde, is FC Groningen. Arjen Robben keerde na achttien jaar terug bij zijn oude liefde. Met de komst van de 36-jarige vleugelaanvaller zijn de verwachtingen van Groningen-fans in ieder geval torenhoog. De andere clubs die naar verwachting in het linkerrijtje belanden zijn Vitesse, Willem II en sc Heerenveen.

© Unsplash

Degradatiestrijd

De degradatiestrijd wordt dit jaar een tikje spannender, want er degraderen dit seizoen twee clubs rechtstreeks in plaats van één. RKC Waalwijk eindigde in 2019/20 als laatste en de verwachting is dat de club het dit jaar niet veel beter zal doen. De komst van onder andere Vurnon Anita en Gregory van der Wiel ten spijt. Daarnaast zijn ook Fortuna Sittard, VVV-Venlo, FC Emmen en ADO Den Haag degradatiekandidaten.

Conclusie

Zoals Valentijn Driessen zei over het opstellen van een verwachte eindstand: “Je hoofd in een strop steken. Het gaat nergens over, het verschijnt overal, het is leuk, veel gelezen en het hele seizoen word je er overal keihard mee om de oren geslagen: het lijstje. Tenzij je meestervoorspeller bent. Daarom is het niet gewaagd het lijstje van de eindstand eredivisie 2021 te delen.” En gelukkig maar. De eredivisie zou tenslotte een stuk minder leuk zijn als de eindstand altijd vooraf te voorspellen was.

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog