Logo Voetbalblog
Zomervakantie 2021 al geboekt? Zo kijk je het ‘EK 2020’ in het buitenland
© Pro Shots

mei 2020 • Voetbalnieuws

Zomervakantie 2021 al geboekt? Zo kijk je het ‘EK 2020’ in het buitenland

De coronacrisis heeft veel gevolgen. Het EK Voetbal is met een jaar uitgesteld. En de kans is klein dat we dit jaar naar het buitenland op vakantie kunnen. Hopelijk is het mogelijk om volgend jaar alles in te halen! Tip: ook vanaf je vakantieadres kun je de NPO uitzendingen kijken van alle wedstrijden. Geen zorgen dus, als je je vakantie tussen 11 juni en 11 juli 2021 wilt plannen of al gepland hebt.

Meestal kun je het NPO aanbod niet vanuit het buitenland kijken. ‘Deze content is niet beschikbaar op uw locatie’, is wat je te zien krijgt. Dat komt doordat de NPO aan de hand van jouw IP-adres inziet dat je niet vanuit Nederland probeert te kijken.

De NPO heeft enkel voor de rechten betaald waarmee ze de wedstrijden van Oranje binnen Nederland uit mogen zenden. Dat is de reden dat je wordt geblokkeerd.

Wat heb ik nodig om de NPO uitzendingen te kijken?

Met een simpel trucje kun je die zogeheten geoblokkade omzeilen en tóch vanaf je vakantieadres het Nederlands elftal zien spelen met Nederlands commentaar. Wat je daarvoor nodig hebt zijn een internetverbinding en een VPN.

Maar wat is dat, een VPN? Een VPN (voluit virtual private network) zorgt ervoor dat jouw internetverkeer wordt beveiligd. Heb je op jouw apparaat een VPN ingeschakeld, dan verloopt alles wat je op internet doet via een extra server die je zelf kiest.

Die extra server past het jouw IP-adres aan en codeert al je internetactiviteit. Vooral het aanpassen van je IP-adres is nodig om NPO uitzendingen in het buitenland te kunnen kijken. Jouw daadwerkelijke locatie wordt dan niet meer herkend, maar de virtuele locatie van de extra server. Verbind je dus met een server die in Nederland staat, dan denkt de NPO dat je daar echt bent.

Wat moet je doen?

Om je IP-adres te wijzigen, is het nodig om een VPN te installeren. Het aanbod is groot, want er zijn veel providers die zowel gratis als betaalde abonnementen aanbieden en software hebben voor computers, smartphones en/of tablets.

Het hoeft dus niks te kosten. Wel is het belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende providers en wat hun aanbod precies inhoudt. Op die manier kies je een aanbieder die goed past bij jouw gebruik.

Als je eenmaal een VPN app of programma hebt geïnstalleerd, kun je met servers overal ter wereld verbinden om te internetten. Dat betekent dat het vanuit het buitenland mogelijk is om via Nederlandse servers internetten, maar ook vanuit Nederland met buitenlandse servers.

Liefhebber van buitenlands commentaar? Dat kan ook!

Heb jij voorkeur voor commentaar uit het buitenland, zoals van de Belgische of Britse omroep? Ook die uitzendingen zijn beschikbaar als je een VPN inschakelt. Wel moet je dan verbinden met een server in België of Groot-Brittanië.

Dat kan als je op vakantie bent, maar net zo goed vanuit je eigen huis in Nederland. Houd er wel rekening mee dat je soms alsnog een betaald abonnement nodig hebt voor die zenders, als ze voor Britten of Belgen zelf ook kosten rekenen.

Kijken maar!

Tips of opmerkingen? Mail ons: redactie[at]goalsmedia[dot]nl

Logo Voetbalblog